check
מערת תנשמת | החוג לארכאולוגיה והמזרח הקרוב הקדום

מערת תנשמת

רוצים לשאול משהו? דברו איתנו

מזכירה לעניינים אקדמיים

גב' אורנה אבידר

בניין ארכאולוגיה, חדר 503

02-5882404
ornaa@savion.huji.ac.il

יועץ לתואר בוגר

 ד"ר איגור קריימרמן

 kreimerm.igor@mail.huji.ac.il

ראש החוג

 פרופ' עוזי ליבנר
uzi.leibner@huji.mail.ac.il

מערת תנשמת

מערת תנשמת ממוקמת על הגדה המזרחית של נחל בית עריף, ליד העיר שוהם, במרכז הארץ. המערה שוכנת כ-100 מ' מעל פני הים וכ-15 מ' מעל תחתית העמק. המערה היא מעבר מוארך המורכב מ-2 חדרים לא סדירים (בערך 12 מטר) המוביל לחדר אחרון עם ארובה פתוחה.
מערת תנשמת הוזכרה לראשונה במהלך שנות ה-40, כאשר פרופ' משה שטקליס ביקר במקום ואסף כמה חפצי צור (גרעינים, נתזי לבלואה, חודים) ועצמות בעלי חיים. פרויקט החפירה הנוכחי במערת תנשמת יצא לדרך בשנת 2016 בניהול ד"ר יוסי זיידנר מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים.
החפירות מתמקדות בשני אזורים עיקריים; הטרסה בכניסה למערה והחדר הראשון. בשני האזורים התגלו כמות גדולה של חפצי צור מהפליאולית התיכון בשילוב עם שרידי אדם ועצמות בעלי חיים. בנוסף, זוהו חפצים בעלי אופי סמלי, כמו אוכרה וסלעים וחלוקי נחל שאינם מקומיים, המקובצים על טרסת המערה.
תצפיות ראשוניות על המכלול הליתי מצביעות על כך שתעשי באתר מוכוונת לבלואה. הכלים שעברו שברור קייים בשכיחות נמוכה. שפע של חלקי צור ועצמות שרופים מעידים על שימוש באש על ידי האדם הפרהיסטורי.
פרויקט חפירות מערות תנשמת נועד לזהות את המין האנושי שאיכלס את המערה בתקופת הפליאוליתית הלבנטינית ולשחזר את התנהגויותיהם התרבותיות, הטכניות והפולחניות.

פרטים נוספים על החפירות ועל התנדבות בחפירה ניתן למצוא בדף הפייסבוק של חפירות מערת תנשמת ובאתר האינטרנט של חפירות תנשמת.