Table of Contents

תמונה

למה ללמוד במכון לארכאולוגיה?

העניין בלימודים

לימודי הארכאולוגיה עוסקים בכל רצף התקופות הארכאולוגיות של ארץ ישראל. רק אצלנו ניתן ניתן ללמוד על כל רצף התרבות האנושית, מהופעת האדם הקדמון ועד התקופה המוסלמית. בנוסף, במכון ישנם חוקרים ומרצים המתמחים בשפות ותרבויות של הארצות השכנות: מסופוטמיה (אשור, בבל) ומצרים.

הנוחיות 

רק למכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית יש מבנה משלו בו מתקיימות כל הפעילויות השונות: לימודים, ספריה, חדר אוספים, מעבדות מחקר ומשרדי חוקרים. אצלנו אין צורך לנדוד בין חלקי הקמפוס השונים כדי למצוא את חדרי ההרצאות, או את הספריה.

המרצים

המכון שלנו הוא בעל סגל ההוראה הגדול ביותר בארץ בתחום הארכאולוגיה, וכולל מומחים המתמחים בכל התקופות. בנוסף, מדי שנה מלמדים אצלנו מורים מהחוץ מגוון קורסים נוספים.

הפעילות בחו"ל

במכון לארכאולוגיה, יחד עם מחלקות נוספות באוניברסיטה העברית, מתנהלת פעילות אינטנסיבית של מחקר וחפירות במגוון ארצות. רק בשנים האחרונות קיימנו פעילות מחקר בסין, קירגיסטאן, גיאורגיה, טורקיה, אתיופיה ועוד.

 

המשאבים

 במכון פועלת הספרייה האוניברסיטאית הגדולה ביותר לתחום הארכאולוגיה, והיא מתפרשת על-פני קומה שלמה בבניין המכון. בספרייה עומדים לרשות התלמידים כ-50 אלף ספרים, ועוד מאות כתבי עת, המאפשרים מחקר מקיף בכל היבט הקשור לארכאולוגיה. בספריה יש בין היתר אגף מיוחד לתקופה הפרהיסטורית, ואגף מיוחד לתולדות מסופוטמיה (אשורולוגיה).

הפרקטיקה

המכון מבצע את המספר הגדול ביותר של חפירות אוניברסיטאיות בארץ. במסגרת הלימודים, הסטודנטים יכולים להשתלב בחפירות מכל התקופות: פרהיסטוריה, התקופה הכנענית, תקופת המלוכה, התקופה הרומית-ביזאנטית, או התקופה המוסלמית.

המלגות

 המכון לארכיאולוגיה מעניק כל שנה מאות אלפי שקלים למחקרים הנערכים על ידי סטודנטים של המכון, באמצעות קרן רות עמירן. כך מעודדים סטודנטים לתואר מוסמך או דוקטור לבצע מחקר עצמאי, ולא להסתפק בתפקיד עוזר מחקר בפרויקטים של מורי המכון. במסגרת קרן רות עמירן ערכו סטודנטים של המכון מגוון של מחקרים, כגון סקרים ארכיאולוגיים במדבר יהודה ובגליל, חפירות ברוג'ום הירי ברמת הגולן, וניתוח ממצאים ממגוון תקופות.

 

האוספים

חדר האוספים של המכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית הוא הגדול והעשיר ביותר, לא רק בין האוניברסיטאות בארץ, אלא בקנה מידה עולמי. לרשות הסטודנטים עומדים ללימוד ומחקר אוספים נדירים של כלי חרס, כלי צור, כלי מתכת, כלי זכוכית, מטבעות, וכתובות.

הטכנולוגיה

 רק במכון לארכאולוגיה מתבצע מחקר ממוחשב של כלי חרס וממצאים אחרים. רבים מהסטודנטים מעורבים בסריקת הממצאים וניתוח צורני, בשיטות מחקר פורצות דרך בקנה מידה עולמי. כאן גם נסקרים ונחקרים ממצאים של חוקרים מאוניברסיטאות אחרות בארץ.

המעבדות

רק במכון שלנו יש מעבדת שימור המטפלת בממצאים רגישים במיוחד, כמו כלי מתכת או אריגים עתיקים. במעבדה מטופלים גם ממצאים שנחשפו על ידי חוקרים מאוניברסיטאות אחרות.