אגיפטולוגיה ואשורולוגיה

רוצים לשאול משהו? דברו איתנו

מזכירה לעניינים אקדמיים

גב' אורנה אבידר

בניין ארכאולוגיה, חדר 503

02-5882404
ornaa@savion.huji.ac.il

יועץ לתואר בוגר

 ד"ר איגור קריימרמן

 kreimerm.igor@mail.huji.ac.il

ראש החוג

 פרופ' עוזי ליבנר
uzi.leibner@huji.mail.ac.il

המדור ללימודי תרבויות המזרח הקדום הקרוב

המדור עוסק בתרבות, בספרות ובכתבים של מסופוטמיה הקדומה ומצרים העתיקה, ומציע תואר ראשון, שני ושלישי בתחומים אלו.

המחקר וההוראה במדור זה מתמקדים על התרבויות המוקדמות של המזרח הקדום הקרוב ומצרים. השורשים של התרבות המערבית המודרנית נמצאים באבק של התרבויות הנכחדות הללו לא פחות התרבויות של יוון ורומא. משחר ההיסטוריה ועד התקופה ההלניסטית, הממלכות של מצרים ומסופוטמיה, היוו למקור השפעה מהותי על החברות השכנות בתחומים של דת, אמנות וספרות, וכן במתמטיקה, אסטרונומיה, מבנים פוליטיים, כלכלה ומשפט. חקר שתי התרבויות רבות-העצמה הללו היא מרכזית להבנה מעמיקה של ההיסטוריה המאוחרת ועד היום.

החברות בסהר הפורה ובארצות הנילוס היו רחוקות ממונוליתיות. הן היו חברות דינאמיות ומורכבות, שהתבססו על כתיבה ולמידה, בירוקרטיה היררכית, הצגה של פרופגנדה משוכללת ומערכות-כוח פוליטיות ודתיות מורכבות. כמות החומר שעולה מארצות מצרים, סוריה, עיראק, טורקיה ואירן המודרניות הוא עצום ומתגבר מדי יום ביומו, ומרחיב ללא הפסקה את ידיעותינו.

תת-המדור האגיפטולוגי מכוון להרחבת הידיעה והמחקר בתרבויות מצרים העתיקה, למן הממלכה הראשונה ועד למצרים הקופטית, עם התמקדות מיוחדת במערכות הכתיבה המצריות, שלבים שונים בשפה המצרית, וכן ההיסטוריה של מצרים והתרבות שלה. תת-המדור האשורולוגי מכוון להרחבת הידיעה של כתבי היתדות ממסופוטמיה העתיקה, ומתמקד בשתי שפות מרכזיות – שומרית ואכדית. הלימודים והמחקר כוללים את ההיסטוריה הפוליטית והחברתית במסופוטמיה, התפתחות הדת והספרות, וסקר שיטתי של ניבים שונים באכדית.

אשורולוגיה ואגיפטולוגיה הינם תחומי מחקר תובעניים, הדורשים שנים של לימוד מעמיק במחקר פילולוגי, היסטורי ותרבותי – אך הדרך הארוכה היא ללא ספק משביעת רצון ואנו סבורים כי מעטים הם התחומים במדעי הרוח המביאים סיפוק כה גדול.

The Dying Lion, a stone panel from the North Palace of Ashurbanipal, Nineveh, northern Iraq, Neo-Assyrian, around 645 BC