סנן לפי

אבי משיח

נושא עבודת המוסמך: מדבר יהודה בתקופת הברזל המאוחרת

מנחה: ד"ר אורי דוידוביץ'

תקציר: בתקופת הברזל המאוחרת (תקופת הברזל IIג, 586-701 לפסה"נ) אזור מדבר יהודה מתאפיין בעלייה משמעותית בהיקף הפעילות האנושית, ככל הנראה בעקבות פיתוחה של מערכת כלכלית המבוססת על גידול מוצרים חקלאיים יקרי ערך בחסות ממלכת יהודה ובהקשר אימפריאלי. למרות שמדובר בתופעה יוצאת דופן, מעטים המחקרים שהוקדשו עד היום לנושא, ובייחוד כאלו העושים שימוש בכלי מחקר חדשניים.

עבודת המחקר שלי למוסמך תתמקד בהבנת אופייה של הפעילות האנושית שהתקיימה במדבר יהודה, בדגש על נאות המדבר שלחופו המערבי של ים המלח, בתקופת הברזל. עיקר המחקר יושתת על שלושה עמודים : א. ניתוח הממצאים מחפירות ארכיאולוגיות המתקיימות בימים אלו באזור נווה עין גדי (במסגרת פרויקט המחקר DeadSea-Eco); ב. ניתוח ממצאים ארכיאולוגיים מאתרים נוספים מתקופת הברזל בחוף המערבי של ים המלח אשר טרם פורסמו במלואם, יחד עם ניתוח מחודש של מחקרי עבר; ג. קידום המחקר הביו-ארכיאולוגי הקשור בפעילות החקלאית הקדומה במדבר יהודה על יסוד שיתופי פעולה מדעיים.

חלקה האחרון של תקופת הברזל הוא מן התקופות הסוערות ביותר בתולדות ארץ ישראל. יהודה הנתונה תחת שלטון המעצמות הגדולות (אשור, מצרים ובבל) חוותה בתקופה זו תהליכי פריחה ושגשוג כלכלי לצד תהליכי הרס וחורבן – תהליכים שהיוו אירועים מכוננים בתולדות עם ישראל. מחקר ארכיאולוגי חדשני ומעמיק על אזור מדבר יהודה בתקופת הברזל יסייע להאיר פרק עלום בתולדותיה של תקופה זו, ויספק תובנות חשובות על קיומה של ממלכת יהודה כישות פוליטית במרחב הנתון תחת הגמוניה אימפריאלית, תוך עמידה על מהותה של הפעילות החקלאית-כלכלית הייחודית שהתפתחה בתקופה זו ועל קשרי המסחר הנלווים אליה.

פרויקטים:

  • פרויקט המחקר DeadSea-Eco העוסק בשינויים סביבתיים ותרבותיים במדבר יהודה לאורך ההולוקן, בראשות ד"ר נמרוד מרום (עוזר מחקר, החל מ-2019).
  • חפירות חורבת א-ראעי, בראשות פרופ' יוסף גרפינקל (עוזר מנהל שטח, 2019).
  • חפירות "גבעת השישה עשר" שעל יד גבעת זאב, בראשות ד"ר מיכאל פרייקמן (מנהל שטח, 2018).
  • פרויקט Corpus Inscriptionum Iudaeae/Palaestinae, העוסק בפרסום מקיף של כתובות עתיקות מארץ ישראל מן התקופה ההלניסטית ועד לתקופה הביזנטית (עוזר מחקר, 2019-2017).